Wingsurf les in Nederland

Wingsurf les nemen, is dat nodig? Waar begin je nu met wingfsurfen leren en is het iets voor jou? Dit zijn terechte vragen en hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen over wingsurfen, ook wel wingfoilen genoemd. De mast eronder noemt men nl. een foil.  We gebruiken de termen hier door elkaar. 

Wat is wingfoilen eigenlijk ? We zien het als een recente watersport die nog volop in ontwikkeling is. Het is een super en mix van kite – en windsurfen met een eigen twist. Wingfoilen leren is makkelijker dan Kitesurfen en je kunt het bijna overal doen waar je een plas water hebt met wind. Het  is een vrij toegankelijke watersport voor iedereen, voor zowel kinderen als volwassenen. Heb je (wat) windsurf ervaring, dan ga je deze toffe nieuwe watersport zeker snel oppakken. 

Onze lessen vinden plaats nabij Haarlem op een fraai meer met vlak water genaamd “de Mooie Nel” 

5 Redenen Waarom wingsurfen iets voor jou kan zijn

 • Je kunt al wingsurfen met windkracht 3 of 10 knopen wind. 
 • Het voelt ultiem vrij, het is fun en extreem verslavend. 
 • Het is een goede total body work-out je gebruikt zowel je armen, je core en je beenspieren.
 • Het is relatief makkelijk te leren en toegankelijk voor jong en oud. 
 • Na een wingsurf sessie voel je je de rest van je dag compleet voldaan en smaakt je biertje beter dan ooit tevoren. 
wingfoil lessen

Boek nu je Wingsurf les

De lessen worden gegeven door onze collega’s van Wingfoilschool Haarlem (je boekt deze in op hun pagina, zie knop hieronder)

Wingles los

1 dagdeel
110
p.p
 • 2 uur effectief les
 • Inclusief materiaal
 • max 4 personen per les
 • Na deze les ook nog pakketkorting mogelijk

3 daagse wing cursus

3 dagdelen
330
280
p.p
 • 6 uur effectief les
 • Inclusief materiaal
 • max 4 personen per les
 • Materiaal aankoop begeleiding
populair

5 daagse cursus

5 dagdelen
550
435
p.p
 • 10 uur effectief les
 • Inclusief materiaal
 • max 4 personen per les
 • Beste prijs/kwaliteit en learning curve

Wat kun je verwachten van Wingsurf les?

We beginnen de wingsurf les met een flink stuk theorie. Daarin behandelen we de Wing, het board en de wind. Het is essentieel dat je bepaalde handigheid krijgt met de Wing en het board, zodat je op het water tijd bespaart en sneller kunt leren. De fouten die wij hebben gemaakt hoef jij dus niet meer te maken. Na de theorie gaan we eerst op een opblaasbare stabiele SUP het water op, om de zojuist besproken theorie te toetsen. We varen naast je met een bootje of coachen je via radio communicatie in je helm. Nadat je je het board en de wing wat meer eigen hebt gemaakt, kan je doorpakken naar een foil board. Nu wordt het echt leuk en een stuk uitdagender. De foil of hydrofoil verwijst naar de mast eronder en zodra deze snelheid krijgt, komt hij naar boven. Hierin ga je je balans proberen te zoeken, terwijl je met de wing bezig bent. Het wordt nu vallen en opstaan. Maar als je hem eenmaal hebt, zweef je over het water en ben je hooked!
wingsurfen leren

 

In het kort leer je oa het volgende in 3 wingfoillessen: 

* Optuigen en kennis over materiaal

* Werking wind en wing en board

* Wing-controle en self rescue

*Upwind en downwind varen 

*Verschillende bochten technieken

*Pomptechniek om op foil te komen

*Waterstarten met de wing

*Veiligheid- en voorrangsregels

Wingsurf en Kite reis egypte

Als beginner mee op Wing en Kite Safari naar Egypte? 

We bieden de mogelijkheid om in Nederland een aantal lessen te nemen en dan mee te gaan op de gecombineerde kite en wing safari naar Egypte met Nederlandse instructeurs. 
Hier kun je je lessen afmaken of gewoon je skills verder optimaliseren en 100% zelfstandig leren wingen in Egypte.
De safari is van 12-19 oktober 2024  voor alle levels van beginner tm advanced. 
Zeven dagen wingsurfen, snorkelen, chillen, eten en drinken met een leuke groep mensen op een 44 meter luxe yacht.  Als kitesurfer is dit echt een bucketlijst dingetje! Zie onze pagina Kite safari Egypte 
 

Wat zijn de voordelen van wingsurfen tov kitesurfen ?

 • Het grote voordeel van wingsurfen is dat je het bijna overal mag en kunt beoefenen. Waar kitesurfen met restricties zit en alleen in de aangewezen gebieden mag, kun je met wingsurfen bijna overal terecht. 
 • Het is over het algemeen makkelijker te leren dan kitesurfen en je kunt heel low profile beginnen op een stand up paddle board. 
 • Wingsurfen is veiliger dan Kitesurfen. Een kite genereerd veel meer kracht dan een wing en dus kan er meer mis gaan. Niet als laatste door de lange lijnen.
 • Wingfoilen kan je ook beoefenen met licht aflandige wind.  
Wingsurfen leren

Wingsurf les FAQ

Deze vraag krijgen we regelmatig. Belangrijk om te beseffen is dat als je een paar lessen neemt, je geen beginners materiaal meer hoeft aan te schaffen. M.a.w. je kunt meteen door naar intermediate materiaal. Natuurlijk kun je het daar ook op leren, maar het duurt zeker langer. De lessen die je neemt zijn goedkoper dan het kopen van beginners materiaal, dus tel uit je winst. Verder weten wij welke fouten er veel gemaakt worden, zodat jij jezelf snel de goede techniek aanleert. 

Indien gewenst helpen wij je kosteloos bij de aankoop van wingsurf en foil materiaal. Dit vereist wel wat kennis en is voor een beginner lastig. Je kunt ook wingfoil materiaal bij ons kopen. 

Natuurlijk heb je met privéles de snelste leercurve omdat je dan alle aandacht krijgt. We hebben echter ook zeer goede ervaringen met onze groepslessen. Deze worden gegeven met max 4 personen en iedereen heeft zijn of haar eigen setje met wing foilen of surfen. Je hebt dus geen wachttijd. We coachen je of met een bootje naast je te varen of door radio intercom vanaf een sup. Dit ligt aan de locatie. Privéles is op aanvraag bij ons. 

Wingsurfen leren gaat vrij snel en het begin is niet persé heel moeilijk. We beginnen op een sup. De meeste cursisten kunnen bij de derde les al aardig heen en weer varen op de foil. Daarna komt het stuk bochten draaien en gijpen. Dat vereist wat meer oefening. Natuurlijk kunnen we je dat ook allemaal leren, maar de meesten gaan na de basis zelf door met leren wingen.

De lessen worden gehouden op de Mooie Nel, nabij Haarlem en of Spaarndam. Dit is een ideale vlak water locatie waar je zowel met de sup als met het foilboard goed kunt oefenen. In een later stadium zal er ook Wingsurf les gegeven worden op oa Loosdrecht. Er is een kleine bar als je eventueel iemand mee wilt nemen of na afloop iets wilt drinken of eten. 

Wij hebben alle benodigdheden voor een wingsurf les. Dat houdt in een warm wetsuit en een helm. Als je deze zelf hebt, mag je deze meenemen natuurlijk. Neem zelf vooral lekkere droge en warme kleding mee.  Oh en we gaan er trouwens vanuit dat je je zwemdiploma hebt 😉 

Wingsurfen is voor iedereen die van een uitdaging houdt. Natuurlijk leer je wel sneller als je fitter bent. De wing vasthouden (deels boven je hoofd) kan best pittig zijn voor velen. Een klein beetje getrainde core, biceps en triceps is lekker maar anders ontwikkel je deze on the spot. De mensen die les nemen zijn zo tussen de 20 en 60 jaar oud.   

We organiseren compleet verzorgde wingsurf en of SUP uitjes / clinics van 6 tot 30 personen. Dit is in combi met lunch en diner. Prijs is vanaf 50,- ex btw. Ideaal voor vrijgezellendagen, afdelingsuitjes, bedrijfsfeesten of familiedagen.

Hoe zien de wing lessen eruit ?

Alles lessen zijn inclusief materiaal met max 4 personen tegelijk met volgbootje of met radio communicatie in de helmen. 

DagCursus of 2 uurs les | 110,- 

Dit is de intro cursus en wordt vaak gezien als proefles. Ondanks de theorie die je krijgt is deze les ver van saai. 
We nemen je mee door de basis technieken, de do’s en dont’s met de Wing en leren hoe je wing controle kunt bemachtigen. Als we dit gehad hebben gaan we snel door naar Wingsurfen op een supboard. 
Hier zit nog geen foil onder en je hebt dus alle stabiliteit om je te kunnen focussen op de wing. Resumerend krijg je de eerste les: 
 • Uitleg over de wind en het windraam
 • Kennis van het materiaal 
 • Wing controle en self resque
 • Upwind en downwind varen

5 – daagse Wing Cursus 10 uur | 435,-

Dit is de cursus om geheel zelfstandig te leren wingsurfen vanaf het prille begin. Na 5 lessen ken je de basistechnieken van het pompen, het board en de wing.  Vanaf dan is het vlieguren maken om te komen waar je wil. Vaak komt in de  5e les ook de gijp en het overstag gaan aan bod en leren we hoe je toe-side kunt varen. Daarnaast zijn er filmpjes en foto analyse waardoor je zelf kunt zien wat je goed of juist niet goed doet. 

3 – daagse Wing Cursus 6 uur | 280,-

Wil je doorpakken, dan is dit de juiste wing cursus. 3 x 2 uur nemen we je veilig mee door alles wat je moet weten. Nadat je de wing een beetje onder controle hebt op het stand up paddle board, gaan we ervoor om met een korte foil mast te kijken of we de eerste vliegende meters kunnen maken. Dit is vallen en opstaan. Met iedere keer dat je valt wordt je fanatieker om het onder de knie te krijgen. Daarna zullen de eerste bochten aan bod komen. 

Gedurende deze 3 lessen kun je verwachten: 

 • Materiaal kennis  
 • Kennis van het windraam tov wing en board 
 • Wing controle en self rescue 
 • upwind en downwind varen 
 • pomp technieken
 • Uit het water komen op de foil 
 • Bochten proberen te draaien 
 

Het belang van een gecertificeerde WING school

Tijdens de opleiding instructeur word je precies geleerd in welke volgorde je de lessen moet opzetten.  Daarnaast word je vooral bewust gemaakt over de veiligheid en de didactische kant van het wingsurfen leren. Een opleiding als instructeur, in ons geval International WingFoil Organisation (IWO) duurt ruim 1 week opleiding met 2 examens. 

Open tussen

09.00-20.00 uur