KIte-Foilen
leren

HydroFoilen leren op 6 verschillende locaties in Nederland 

Hydro-Foil Les met Radio Communicatie 

 Kite Foil Les voor privé of voor twee

Privé Kite Foil les

2,5 uur les
185
p.p
  • 2,5 uur effectief les
  • Inclusief materiaal
  • Les met radio intercom
  • Aankoop begeleiding materiaal
  • Beste prijs/kwaliteit en learning curve

Reserveer vrijblijvend je Kite-foil-les:  

Als je het formulier invult, dan komen we je z.s.m. bij je terug. Je kan ook alvast je beschikbaarheid of voorkeursdata aangeven in onderstaande tabel. Of benader ons via whatsapp rechts onderaan de pagina.  (Betalen is achteraf bij ons)

Kalender word geladen......
Powered by Booking Calendar
-
Beschikbaar
 
-
Vol of niet beschikbaar
·
 
-
Gedeeltelijk geboekt





Waarom zou je Foil Kiten leren? 

Zweven over het water, alsin snowboarden in de poeder. Kitefoilen is super leuk om te doen en ideaal voor lichte wind condities. In Nederland is de wind 60% van de tijd tussen de 10 en 15 knopen en 15% tot 20% van de tijd boven de 15 knopen. Waar je met normaal kitesurfen toch al snel 15 knopen nodig hebt, kun je met foilen al aan de slag met 10 knopen. Je kan dus heeel veeel meer sessies pakken met hydrofoilen. Natuurlijk is ook het afhankelijk van de maat van je kite, het type kite en het type frontwing. Inmiddels zijn er behoorlijk wat foil kites op de markt, welke lichter zijn dan normale kites en dus al met 10 knopen in de lucht blijven. Wil je dus vaker kiten, dan is foilen de ideale sport en ook nog zeer gaaf om te doen. Vanaf 2024 wordt deze sport zelfs Olympisch. 

kite surfen leren zandvoort
kitesurfen in egypte

Als beginner mee op Kite Safari naar Egypte? 

We bieden de mogelijkheid om in Nederland een aantal lessen te nemen en dan mee te gaan op kite safari naar Egypte met Nederlandse instructeurs. 
Hier kun je je lessen afmaken of gewoon je skills verder optimaliseren en 100% zelfstandig leren kitesurfen in Egypte.
De safari is van 12-19 oktober 2024  voor alle levels van beginner tm advanced. 
Zeven dagen kitesurfen, snorkelen, chillen, eten en drinken met een leuke groep mensen op een 44 meter luxe yacht.  Als kitesurfer is dit echt een bucketlijst dingetje! Zie onze pagina Kite safari Egypte 
 

Waar moet je op letten met Kite foilen?

Is hydrofoilen leren moeilijk?

Foil kiten leren kan best even pittig zijn in het begin, maar je maakt snelle progressie. Waar je gewend bent te edgen of kanten met een twintip, werkt dat bij een foil board averechts. Je doet bijna alles met het verplaatsten van je eigen gewicht. Je staat behoorlijk recht boven je board en probeert het board in balans te brengen met druk op je voorste been en achterste been. Om dit leerproces zo soepel mogelijk te laten verlopen, geven we de lessen zoveel mogelijk op binnenwater. De reden hiervoor is eenvoudig, minder golfslag en geen stroming. Het is dus veiliger en je leert hierdoor sneller.

Crashen met hydrofoilen

Belangrijk om te weten is dat je met kite foilen behoorlijk hard kunt crashen. De mast onder je board is de foil (bestaande uit een frontwing, mast, backwing en fuselage), is behoorlijk scherp. We willen dus zover mogelijk wegblijven van de mast als we crashen. Daarom hebben we een halve footstrap, zodat je er makkelijk uit kunt als je valt. Als je valt, doe je dat zover mogelijk naar voren met de kite omhoog. Teveel druk op je achterste voet maakt dat het board direct om zijn as draait en de mast mogelijk richting jouw komt. Dit willen we dus echt vermijden. Daarvoor is de druk op je voorste been erg bepalend in het begin. We dragen net als met kitesurfen leren, beschermende kleding zoals, wetsuit, helm, impactvest en als extra, scheenbeschermers. Ja echt waar, scheenbeschermers.

Een hydrofoil aanschaffen na de lessen

Welke foil en welk board ga je kopen na je les? Wellicht ben je bij ons terecht gekomen via Versus shop (Scheveningen). Het is belangrijk dat je je goed laat informeren. Bij Versus hebben ze goede kite foil en wing foil specialisten in huis met kennis van zaken. Wij hebben een goede samenwerking met Versus en als je via ons komt, krijg je korting op de aanschaf van je spullen.  

Het voordeel van kite foil les is dat je eigenlijk geen korte mast en grote wing meer hoeft aan te schaffen. Je kunt dus na een les of 3 á 4 gemiddeld, meteen door voor een 73 cm of een nog langere mast. Dus die eerste 3 lessen heb je al gewonnen. Daarmee is je kite foil les dus eigenlijk de beste investering! 

Ben je nog niet toe aan foilen? Kjjk dan even op onze pagina over leren kitesurfen en kitesurfles Nederland

Kitefoilen leren doen we in dieper water

Zodat we de mast niet beschadigen. De mast onder de foil heeft een lengte van tussen de 60 cm en 94 cm. Hoe korter de mast, des te makkelijker je leert. We zullen beginnen met een mastlengte van 61 cm en als dit goed gaat, pakken we een maatje langer. Dan hebben we ook nog keuze in de front wing. Hoe meer oppervlakte de front wing heeft, des te makkelijker deze uit het water gelift wordt. Dit is ook een belangrijk aspect dat het gedrag van je board bepaald. 

Het liefst hebben we dus locaties van i.i.g een meter diep. De locaties waar we hydrofoil les geven staan hieronder beschreven. 

Bodydraggen met een foil board

Kite hydrofoilen leren begint met een stukje theorie en daarna gaan we snel over naar het water. We zullen even moeten wennen aan die onhandige mast in het begin. Dus lopen, zwemmen en bodydraggen zijn even een paar aspecten welke we ons eigen moeten maken aan het begin. Met bodydraggen kan je de mast/wing gebruiken om hoogte te maken. Dit doen we door het board op zijn zijkant te leggen en met onze voorste hand de bovenkant van de rail beet te pakken en met ons elleboog drukken we het board naar beneden. Met onze achterste hand besturen we de kite. Je houdt je voeten zover mogelijk weg van de mast hierbij. 

Waterstarten met hydrofoilen

Eigenlijk is waterstarten net als met een twin-tip board. Je legt het board schuin in het water met je voorste voet op het board. Je stuurt normaal in (niet te ver naar beneden) en gaat zo recht mogelijk boven je board staan. Je zet de meeste druk op je voorste been ipv je achterste been. Met normaal kiten, gaat 75% van je druk naar je achterste been. Hier is het andersom. Je probeert je kite vrij hoog te houden en nu blijft zoveel mogelijk druk op je voorste voet uitoefenen. In dit stukje zul je opmerken dat de Foil nog niet uit het water komt. Verminder je druk op je voorste been iets, zul je voelen dat de foil meteen uit het water zal komen. In deze fase ga je dus vooral voelen hoe het werkt. Als je wilt omkeren, stuur je de kite naar 12 uur en verminder je vaart. Je springt gecontroleerd van je board af, met nog een teen in de voetband, zodat je deze op afstand houdt en deze niet omslaat. Het board is (zoals eerder vermeld) geneigd om naar jou toe te draaien. Heb je veel snelheid en dreig je te vallen, probeer je downwind of naar voren te vallen. 

Hydrofoil locaties voor les

We geven kite foil lessen in verschillende delen van Nederland. De locatie waar we heen gaan is afhankelijk van de windrichting, kracht en de beschikbare Kite Foil instructeur. 

Lelystad en Almere Muiderzand

Muiderberg en Blaricum

Zandmotor en Rockanje

Open tussen

09.00-20.00 uur