Is Kitesurfen Veilig?

Kitesurfen en Veiligheid

Kitesurfen & Veiligheid is een veel besproken item. Veiligheid staat bij ons op nummer 1 gedurende de lessen. We nemen uitgebreid de tijd om je hier van bewust te maken. Hoe kunnen we de risico’s op ongelukken verkleinen? Of kitesurfen een gevaarlijke sport is heb je voor een groot gedeelte zelf in de hand. Zolang je niet met extreem harde wind en extreme windvlagen gaat kitesurfen, zit je in de regel goed en is het dus niet zo gevaarlijk.

Natuurlijk heb je met name in het begin te maken met onverwachte situaties. Om die redenen en om paniek reacties voor te zijn, besteden we zowel veel aandacht aan theorie en de praktijk van veiligheid binnen het kitesurfen. Met kennis kunnen we kitesurfen zo veilig mogelijk maken. 

De afgelopen jaren is de kitesurfsport stukken veiliger geworden, met name het materiaal. Bijna alle kitemerken hebben hun ‘safety systems’ inmiddels op een goed niveau. Wij adviseren nooit kites en materiaal te kopen ouder dan 4 á 5 jaar. Slijtage, non-geëvolueerd oud materiaal en onbewust gedrag zijn vaak de hoofdoorzaken van ongelukken.  d

Tijdens de les behandelen we de basis van veilig kitesurfen:

Je kunt verwachten dat we o.a. inzoomen op de volgende punten:

  • Materiaalkennis
  • Het windraam van de kite
  • Het veiligheid systeem van de kite
  • Locatie kennis / Spot risk assessment
  • Het weerbericht c.q. meteo kennis (windfinder en windguru)
  • Self-rescue
  • Getijden, stroming & golven 
  • Aerodynamica (hoe gedraagt een kite zich)
Is kitesurfen veilig?

veiligheid in kitesurfen staat bij ons bovenaan

Beheers je kennis van bovenstaande punten, dan zijn wij ervan overtuigd dat kitesurfen niet persé gevaarlijk is. Ook al ben je bewust en op de hoogte van de veiligheidsrisico’s, je moet natuurlijk nog wel even oefenen.

Kitesurfen leren is fun, maar kan ook best pittig zijn. Het is een kwestie van trial en error. Sommige aspecten werken wat contra-intuïtief, waardoor het even duurt voordat je ze onder controle hebt. Natuurlijk coachen wij je en rusten je uit (volgens de richtlijnen) met een impact vest, wetsuit, helm en harnas. Heb je meer algemene vragen over kitesurfen leren dan verwijzen we je graag naar de vragen & antwoorden pagina. 

Kitesurf materiaal Kennis opdoen

Het opdoen van basiskennis van kitesurfmateriaal is zeer handig. Je weet dan waar je op moet letten als je de kite en bar klaar maakt om te gaan vliegen. Je weet waar alles voor dient en hoe het opgezet dient te worden. Er zijn een aantal ‘best practices’ voor het optuigen van de kite, zoals je lijnen uitlopen en hoe je alles neerlegt. 

Locatie kennis en Spot risk assessment 

Een belangrijk aspect van veiligheid binnen het kitesurfen is, dat je kunt bepalen welke spot met welke windrichting gevaren kan worden. Zo ligt iedere kite spot onder een andere hoek waarbij de windrichting bepaald of je er kunt kiten. Daarnaast, wat zijn de gevaren op de spot zelf als je nog niet zo gevorderd bent? Dit soort zaken leren we je allemaal bij. 

Impact van Getijden en Golven op het leren

Ben je een beginner en ga je op zee kiten, dan zul je merken dat de stroming en golven je leer-plannetjes behoorlijk in de war kunnen schoppen. Dit is iets waar de instructeurs zoveel mogelijk rekening mee zullen houden.  Tijdens de eerste lessen hoef jij je niet druk te maken over getijden en de stroming. 

Kite aerodynamica

Hoe gedraagt een kite zich? Het hangt samen met het windraam en hoe je de kite door dit windraam heenstuurt. Dit doe je met de bar. Trek je aan de bar, dan zul je merken dat er meer druk en kracht op je kite komt en andersom. Er zijn verschillende soorten kites. Wij geven les met een hybride inflatable kite. Er bestaan freestyle kites, foil kites, wave kites en o.a. freeride kites. De aspect ratio en afmeting van een kite bepalen voor welke discipline de kite gebruikt kan worden.  

Het belang van een gecertificeerde kiteschool

Tijdens de opleiding kitesurf instructeur word je precies geleerd in welke volgorde je de lessen moet opzetten. Dit is van belang omdat kitesurfen leren voor een deel contra-intuïtief is. Daarnaast word je vooral bewust gemaakt over de veiligheid. Een opleiding als kitesurf instructeur, in ons geval IKO (international kiteboarding organisation) is 2 weken intensieve opleiding met 2 examens. Neem voor meer info even kijkje op over de kitesurfschool.

Het Windraam van de kite 

Binnen het kitesurfen is het windraam een groot begrip. Weet je je windraam, dan weet je nl. precies waar je de kite wel en niet heen kunt sturen. Het is je referentieraam, dus ook wel gezegd. De power van de kite hangt af waar je hem naar toe stuurt in het windraam. Dit is essentiële informatie, welke je je volledig eigen moet maken. Voor het gemak gebruiken we de tijden van de klok. 
windraam met kitesurfen
 
Onderaan de pagina vind je een video van het windraam om je nog beter bekend te maken met deze materie. Dit is de basis van het kitesurfen leren

Hoe werken de veiligheidssystemen van kites?

Er zijn 3 veiligheidssystemen op iedere bar. Wat gebeurt er wanneer je bar loslaat, aan de quick-release trekt, of aan de leash trekt?  Het is belangrijk te weten en op welk moment je welk safety systeem inzet. Dit gaan we in de praktijk oefenen, zodat je weet wat gebeurt als je één van deze safety systemen activeert. Hieronder vind je een video over de veiligheidssystemen van de kite. 

Het weerbericht of meteo kennis 

Natuurlijk is het belangrijk om te weten of je kunt gaan kitesurfen. We leren je over windrichtingen en bijbehorende spots, maar ook over de windkracht. Met kitesurfen meten we vooral in knopen i.p.v. Beaufort. Knopen zijn veel nauwkeuriger dan Beaufort. Om dit in te schatten gebruiken we divers apps, waaronder windfinder pro en windguru pro. Voor de pro-versies moet je betalen, maar deze zijn wel beter en verfijnder. Op de dag zelf kun je ook nog actuelewind.nl checken of de windvoorspellingen nog kloppen. Wij adviseren beginners om nooit te gaan kitesurfen boven de 25 knopen wind. 

Kitesurfen en Self Rescue 

Wat als er nou iets misgaat en je bent flink ver uit de kust? We leren je niet met aflandige wind te gaan kiten, maar als het misgaat leren we je een self rescue te doen. Dit gaan we oefenen tijdens de les. Hieronder staat een video hoe de self rescue uitgevoerd dient te worden. Het lijkt heel makkelijk, maar als je in de golven in diep water ligt, is dit een serieuze uitdaging. Het is belangrijk dat je altijd je materiaal checkt bij het optuigen, zodat je zoveel mogelijk ongelukken kunt uitsluiten. 

De Voorrangsregels met Kitesurfen zijn zeer handig om te weten. 

Hieronder vind je een aantal kitesurf tutorials gericht op veilig kitesurfen leren.

Boek vrijblijvend je Kiteles:  

Als je het formulier invult, dan bellen we je z.s.m. terug. Je kan ook alvast beschikbaarheid of voorkeursdata aangeven in onderstaande tabel. Je betaalt bij ons na elke les.

Kalender word geladen......
Powered by Booking Calendar
-
Beschikbaar
 
-
Vol of niet beschikbaar
·
 
-
Gedeeltelijk geboekt





Open tussen

09.00-20.00 uur